מדד המחירים לצרכן (CPI) הוא פרמטר המודד את השינוי במחירי סל מוצרים שאנו צורכים בישראל, על בסיס חודשי. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת את מדד המחירים לצרכן בכל 15 בחודש.
למשל, אם המדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3%, זה אומר שגם יוקר המחיה עלה ב-0.3%. מכיוון שהשכר שלנו לא עולה באותו אחוז, העלייה במדד המחירים לצרכן משפיעה על כוח הקנייה שלנו.
עכשיו, מה הקשר בין מדד המחירים לצרכן למשכנתא שלך? במשכנתא ישנם מסלולים שונים שתוכלו לבחור מהבנק. אתה יכול להחליט אם לקשר את המסלול ל-CPI או לא. אם מקשרים את המסלול למדד המחירים לצרכן, הריבית עליו תהיה נמוכה מהמסלול המקביל שאינו צמוד למדד. ההבדל בין שני המסלולים אמור לשקף את המדד הצפוי בעתיד. לדוגמה: מסלול צמוד למדד ב-2% או מסלול לא צמוד ב-4%. איזה יותר טוב? אם אתה חושב שמדד המחירים לצרכן יעלה ביותר מ-2% בשנה, אז כדאי לקחת את המסלול הלא צמוד.
איך עובד מנגנון ההצמדה במשכנתא?
מדי חודש מוכפל מדד המחירים לצרכן המתפרסם ביתרת ההון של המשכנתא. לדוגמה: יש לי משכנתא של מיליון שקל והכל צמוד למדד. מדד המחירים לצרכן עלה ב-1% בתוך חודש. המשכנתא החדשה שלי היא כעת 1,010,000 שקלים מאז לקחנו את מיליון השקלים והכפלנו באחוזים. אותו דבר קורה אם מדד המחירים לצרכן יורד. המשמעות היא שיתרת ההון של המשכנתא יורדת.
לסיכום, מדד המחירים לצרכן הוא גורם משתנה ולכן חשוב מאד לשקלל את המוצר לפי מצב הלקוח ולפי פרטי העסקה ובפרט בתקופה זו של אי ודאות אנו ממליצים להשתמש עם השירות שלנו ולהתייעץ עם מומחי צוות של משרדי דוד הולצמן עולם המשכנתא בכדי לקבל את ההחלטה על שילוב מוצרי המשכנתא בהרכב המשכנתא שתבחרו.